« Flag of Kerblakistan | Main | Great Places For Bug Parts and Info »

December 13, 2008

Odd Bug Problems

The bug has been acting up lately. It has this miss in it that is pretty hard to understand. It started on a drive home the other night and got worse the next day. Hefito insisted that we take it to a "real" mechanic to have it looked at. He took it in and the guy charged $90 to change the points (a $3 part) and while it did run better, it was not running right.

The problem is that when the car is cold it runs great. Then, when it warms up, it idles great but sputters at around 1500-2000 RPMs. If you floor it, it doesn't sputter until it settles in on a fixed RPM. I suspected a vacuum leak somewhere, but I couldn't find one anywhere. The I decided there was a problem with the timing, but that didn't seem to be the case. I spent a couple days messing with it and finally decided I needed to get a new carburetor and while I was at it, a new Single Vacuum Dual Advance (SVDA) distributor. My stock dual vacuum distributor was probably OK, but there was some question as to the compatibility of the new carburetor with my old distributor.

I did some shopping around and decided to got with a set from Airhead Parts. I matched the EMPI PICT-34-3 with a SVDA distibutor. I got the parts in two days and after a couple hours of work on the car, I had it running perfectly again. So at the end of the day, I think the carburetor got some gunk in it. I bought a rebuild kit and at some point I might rebuild it, but honestly the new EMPI carburetor fits much better (the accelerator pump and linkage clear the alternator) and chances or good I would mess up the rebuild. I have never been successful in the past. Anyway, but 74 beetle is back on the road. Look out.

Posted by Hefe at December 13, 2008 03:33 PM

Comments

Post a comment




Remember Me?